Een korte geschiedenis van de vv Scharn in Maastricht-Heer.

Onze voetbalvereniging Scharn werd opgericht in 1951. Dit betekent dat we¬ enkele seizoenen geleden seizoen¬ ons 60-jarig bestaan hebben gevierd. Onze wortels liggen vooral in de wijken Scharn en Heer in Maastricht.

Met 2 seniorenelftallen werd vanaf 1952 deelgenomen aan de competitie. Er werd gestart in de tweede klasse van de zogenoemde “onderafdeling” in het district Limburg, qua spelpeil vergelijkbaar met de tegenwoordige vijfde klasse van de K.N.V.B.

Na vele jaren met wisselend succes gespeeld te hebben, stootte het eerste elftal in 1968 door naar de vierde klasse. Sinds 1983 acteerde vv Scharn in de derde klasse en, afgezien van enkele dipjes, waren zij daar een vrij constante waarde. De laatste jaren leunde het eerste tegen de top aan en enkele jaren geleden werd het seizoen afgesloten met het kampioenschap van de 3e klasse. Wij spelen nu sinds enkele seizoenen in de 2e klasse G! Een mooie prestatie waar alle leden en vrijwilligers hun steentje aan hebben bijgedragen.

In 1962 werd de huidige jeugdafdeling opgericht. Die groeide als kool. Van één elftal toen, is deze tak nu uitgegroeid naar 45 teams en daardoor zijn we een van de grootste voetbalverenigingen in Limburg. We naderen de 1000 leden.

De standaard-teams in de A, B, C en D-categorie spelen op landelijk niveau, doen daar een hoop ervaring op en zijn gewaardeerde en gevreesde tegenstanders. Dit is een pluim op de hoed van de staf van de vv Scharn: trainers, jeugdleiders enz. Tegelijkertijd¬ is het ook een schouderklopje voor het bestuur dat deze ontwikkeling mogelijk maakte.

Ooit, we hebben het over 1970, was er een damesafdeling. Die speelde zelfs in de hoogste klasse, maar door gebrek aan leden ging deze afdeling in 1975 ter ziele. Sinds enkele jaren hebben we weer een eigen damesteam. Ook dit elftal doet het uitstekend in de competitie.

In 1951 zijn we begonnen op √©√©n veld aan de Laan in den Drink waar daarna ook het voormalig zwembad van Heer gevestigd was. In 1967 werden we op een nieuw terrein gehuisvest aan de Akersteenweg maar actieve leden maakten van een weiland ernaast een tweede terrein, tevens trainingsveld dat later de bijnaam ‚Äúde Berekoul‚ÄĚ kreeg. Vervolgens bouwden de eigen leden kleedkamers en een kantine. Vanwege het voortdurend toenemend aantal leden kregen we er in 1968 weer een veld bij, genaamd ‚Äúhet nieuwe terrein‚ÄĚ aan de Oude Molenweg (thans veld 4). Ook hier bouwden onze leden opnieuw, in eigen beheer, kleedruimten naast. In 1993 kreeg vv Scharn er voor de zoveelste keer een terrein bij (thans veld 3) en de steeds actieve ‚Äúopbouwwerkers‚ÄĚ staken dus ook voor de zoveelste keer de handen uit de mouwen en dit maal werd er een jeugdhome annex kantine uit de grond gestampt.

Enkele jaren geleden besloot de gemeente Maastricht vv Scharn definitief van de problemen door het gebrek aan ruimte af te helpen. Er werd een prachtig nieuw complex aangelegd, fraai gelegen met 2 kunstgrasvelden naast de 2 reeds bestaande gewone grasvelden. Daarbij kwamen nog een pupillenterrein en een oefenstrook. Bovendien, ‚Äúlast but not least‚ÄĚ, een schitterend clubhuis met kantine, bestuurskamer en alles wat erbij hoort en maar liefst 10 kleedlokalen! Je zou kunnen zeggen we kunnen weer vooruit! Hoewel‚Ķmet bijna 1000 leden is de ruimte alweer te krap geworden!

In meer dan 60 jaar tijd is onze vv Scharn van ‚Äúeen klein lokaal clubje‚ÄĚ uitgegroeid tot een van de grootste clubs van heel Limburg die plaats biedt aan voetbalsters en voetballers van alle leeftijden zowel op prestatief als op recreatief niveau!

Dit alles is mogelijk gemaakt door de zeer vele vrijwilligsters en vrijwilligers die in al die jaren van tomeloze inzet een club hebben opgebouwd waar we met recht allemaal trots op kunnen zijn! Hopelijk kunnen we over een aantal jaren vele van de voetballers/sters ook terugvinden in onze Scharnfamilie tussen de grote groep vrijwilligers/sters. Zij kunnen dan meehelpen om onze vv Scharn op een nóg hoger niveau, zowel sportief als organisatorisch, te brengen!

MB